Büyükler içindeki “yeni” oranı önemli

Daha önce bu bilgiyi paylaşmıştık. İlk yayınlandığı 1998’den bu yana Capital 500 listesine tam 1450 şirket girmiş.  Burada iki bakış açısı gündeme gelebilir.  Birinci taraf, “950 şirket büyükler arasına girmiş, düşmüş. Büyükler arasında bir hayli şirket varmış” diyebilir.

Benim de içinde yer aldığım grup ise şunu ileri sürüyor: “10 yıl için 1450 şirket çok az. Bu, Türkiye’nin yeni ve büyük şirket çıkaramadığını gösteriyor. Büyüyen bir ekonomi için daha fazlasına ihtiyaç var.”

Büyük şirketler listesinde “Yenileme” oranını ben çok önemsiyorum. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde yayınlanan bu gibi çalışmalarda son yıllarda oran hızlı yükseliyor. Özellikle yeni ekonominin katkısıyla çok sayıda iyi ve yenilikçi fikir sahneye çıkıyor, Facebook ve Twitter gibi kısa sürede büyük işlere dönüşebiliyor.

golgeler_620X400-2

Bunun sonucunda da iki gelişme yaşanıyor:

  1. Büyük şirketler liginde kalabilmek zorlaşıyor. Örneğin, ABD’e, 2000 yılında 500 büyük şirket arasında yer alanların yüzde 40’ı 2012’de yer alamadı.
  2. Her yıl çok sayıda yeni ve büyük şirket, bazıları en alttan olmak üzere 500/1000 büyük listesine giriyor.

ABD’de 1000 büyük listesindeki duruma bakınca bunu açıklıkla görmek mümkün… 1000 şirket listesindeki şirketlerin yüzde 35’i, 1973’den 1983’e gelinceye kadar yenilenmiş. Diğer yıllardaki rakamları da görüyorsunuz. Oran yüzde 60’lara çıkıyor. Bu, oranın aynı hızla artacağı anlamına gelmiyor. Belki “zirve” düzeyini bulmuş ve bir miktar gerileyecektir. Ama buradan şunu anlıyoruz:

“ABD ekonomisi inovatif girişimciler yaratıyor, onlar arasından da büyük şirketler çıkıyor.”
Türkiye’nin ilk 10 şirketini bırakın ilk 50 şirketi arasına son 10 yılda kaç şirket girdi. Gelecekte bence hükümetin ve iş dünyasının buna odaklanması gerekiyor.

Paylaş
  • gplus
  • pinterest

Yorum yap

Lütfen sorunun cevabını belirtilen alana yazınız *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.