Girişimcinin “Pivot” zamanlaması

Son dönemin en gözde girişimlerinden olan Groupon’un kurucusu Andrew Mason’un ilk işi The Point adlı site/girişim idi. Grup dinamiklerini kullanıp fon toplamayı amaçlıyordu. Ancak, bir süre sonra Mason, vatandaşların “vermekten” çok “almakla” daha ilgili olduklarını keşfetti. Ardından da hemen grup dinamiklerine dayalı ve “almak” üzerine kurulu yeni işini, Groupon’u kurdu.

Twitter’ın kurucularından Evan Williams’ın ilk işi Odea adlı video paylaşım sitesiydi. Twitter ise bir yan iş olarak başlatılmıştı. Fakat Apple’ın iTunes’ı başlatmasıyla birlikte işinin geleceğinin sınırlı olacağını görüp, Odeo’yu satışa çıkarıp, Twitter’a odaklanmaya karar verdi.

Instagram’ın kurucularından Kevin Systrom ise girişimciliğe Burbn adlı lokasyon bazlı bir aplikasyonla başladı. Bir süre sonra kullanıcıların aplikasyondan ziyade fotoğraflarla ilgilendiklerini keşfetti. Hızlı bir şekilde aplikasyon işinden çekildi ve Instagram’ı yarattı. Bu yeniden yaratma operasyonu ile ortaya çıkan şirketini de geçtiğimiz aylarda 1 milyar dolara Facebook’a sattı.

Onlardan önce de Apple’ın yaratıcısı Steve Jobs aynı yöntemi uygulamıştı. Şirkette ikinci defa döndüğünde, “Apple’ın tedavisinin yolu maliyet düşürmek değil, gerçek tedavi bugünkü çaresiz durumundan kurtaracak inovasyonu yapabilmektir” diyerek yeniden yaratmanın ip uçlarını vermişti. Buradaki anahtar kelime ise “çaresizlik” ya da “kısır döngü” idi.

Yeniden yaratma mucizesi!

Bu girişimciler, yollarına ilk çıktıkları işle devam etselerdi, mutlaka farklı bir düzeye ulaşacaklardı. Belki başarısız, belki de çok başarılı olacaklardı. Ancak, işlerini yeniden yaratıp (re-inventing), farklı bir model ve odak ile yollarına devam etmeye karar verdiler.

Girişimcilerin bu önemli yol ayrımını “Pivot” ya da “Pivoting” deyimleri kullanılıyor ve son dönemin en gözde kavramları arasında yer alıyor. Girişimcinin şirketiyle ilgili aldığı en önemli kararı ifade ediyor.
Intuit adlı Amerikan şirketinin araştırmasına göre, ABD’deki girişimcilerin yüzde 53’ünün, hayatta kalmak için 2010 yılından bu yana “pivot” yaklaşımına başvururlar.

Şirketler “yeniden yaratmak” kavramından yüzde 47 oranında, “ürün ya da hizmetlerini”  gözden geçirmek olarak anlıyor. Yüzde 24’üne göre “teknoloji ve çalışan profilini” yenileme, yüzde 18’ine göre ise satış ve Pazarlama faaliyetlerini yeniden organize etmek anlamına geliyor.

Başarılı “pivot”un kuralları

Ancak, başarılı örnekler incelendiğinde “Pivot” stratejisini uygulayanların izlediği 4 ana yol olduğu görülecektir:

  1. Doğru zamanı bulmak ve zamanında değişimi yapmak. Tıpkı iTunes’ın yükselişini görüp yeni ve bakir Alana yönelen Instagram gibi.
  2. Müşteri bazını yeniden düşünmek… Onların giderilmeyen ihtiyaçlarına özellikle odaklanabilmek… Ya da yeni yükselen bir müşteri kitlesini yakalamak için değişimi başlatabilmek.
  3. En çok uygulanan yöntemlerden birisi de yeni ürün ya da hizmetle şirketin stratejisini değiştirmektir. Apple’ın iPod ile başlayan iPhone ve iPad ile devam eden stratejisinin temelinde de bir anlamda bu vardı.
  4. Yeni Pazarlama kanallarını keşfetmek, özellikle son yıllarda önem kazandı. Bir zamanlar sadece TV ve gazeteleri kullanan şirketlerin, sosyal medya ve dijital dünyaya odaklanması, bunun iyi bir örneğini oluşturuyor.
Paylaş
  • gplus
  • pinterest

Yorum yap

Lütfen sorunun cevabını belirtilen alana yazınız *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.