Oğlumu nasıl hazırladım?

Yarının CEO’ları Buluşuyor adıyla düzenlediğimiz NextGenClub toplantıların birincisinde Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Kamışlı ve oğlu Kerem Kamışlı’nın panelini yönettim. Esas Holding Başkanı Şevket Sabancı’nın kızı olan Kamışlı, kendi oğlundan hareketle gençlere önerilerde de bulundu. Şu sözü dikkatimi çekti: “Ben oğluma hiçbir şeyi empoze etmiyorum. Sadece minimum düzeyde bazı şeyleri yapmasını istiyorum. Onun dışında her şeyi kendi seçecek.” Sözün ettiği minimumlar ise iyi bir eğitim, yabancı dil, staj ve aile dışında iş deneyimi.

Kamışlı’dan birkaç öneriyi daha paylaşmak isterim: “Yeni kuşağın işe odaklanmayı bilmesi gerekiyor. Biraz ondan, biraz bundan yapmaya kalkarsanız başarı oranınızı düşürürsünüz. Bazı insanlar bunu becerebiliyor ama onlardan dünyada çok az var. İşinizde derinleşmeyi bileceksiniz, donanımınız yerinde olursa istediğiniz işi yapabilirsiniz.
Kerem’in asgari minimumları yapması lazım. Öncelikle üniversite mezunu olmalı. Kendisini bir adım önde tutacak başka donanımlar elde etmeli. Körü körüne üniversite okumakla başarılı olunmaz. Okurken stajlar yapmalı ve neyi isteyip istemediğine tecrübe ederek karar vermeli. Bizim aileler olarak görevimiz size altın bilezik kazandırmak ama gerisini sizler aklınızla yaratacaksınız.”

Yenibirlider Derneği’nin kurucusu olan Kerem Kamışlı’yı iyi tanırım. Gerçekten harika bir genç… Bir yandan ABD’de okurken, diğer yandan tatillerinde bile sosyal işlerle uğraşıyor, kendini yarına hazırlıyor. Onun da birkaç önemli değerlendirmesini paylaşmak isterim:

Ben Esas Holding’de üçüncü nesilim. Ama işe başlamadan önce Avrupa, Amerika ya da Asya’da en az iki sene çalışmak istiyorum. Üniversiteden sonra elimi kolumu sağlayarak Esas Holding’e gelmek istemiyorum. Zaten beni almazlar diye düşünüyorum. Kendime böyle bir harita belirledim. Sonra aile işine gelebilirim ama illa öyle olacak diye bir kesinlik yok.”

Paylaş
  • gplus
  • pinterest

Yorum yap

Lütfen sorunun cevabını belirtilen alana yazınız *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.