Yalın girişim dönemi başlıyor

Yalın girişim hareketi, son dönemin yükselen trendlerinden. Bilimsel olarak girişimleri yaratıp yönetmek olarak tanımlanan yalın girişim, özellikle belirsizliğin olduğu dönemlerdeki iş yapış şekli olarak öne çıkıyor. Bunun nedeni ise yalın girişimcilikte hiçbir şeyin tesadüflere bırakılmaması. Yeni bir ürün ya da hizmet oluşturulurken fikir aşamasından sunuma kadar her aşama yalın girişimcilikte deneylerle test ediliyor, eksikleri saptanıp geliştiriliyor. Böylelikle ne süreçte ne yönetimde kaosa yer bırakılmıyor. Konunun en önemli uzmanlarından “Yalın Girişim” (Lean Startup) kitabının yazarı Eric Ries da bu noktanın altını çiziyor. Şirketlerin yalın girişim metodolojilerini kullanarak sermayelerini verimli kullanacaklarını, yaratıcılıklarını etkili bir şekilde dengeleyeceklerini söylüyor. “Yalın Girişim/Lean Startup” kitabının yazarı Eric Ries, girişimciliğin bu yeni türünü şöyle anlattı:

YALIN GİRİŞİM NEDİR
Yalın girişim, bilimsel olarak girişimleri yaratmak ve yönetmek demek. Burada sadece müşterinin arzuladığı ürünü, onun eline en hızlı verebilen girişimden bahsediyoruz. Yani yalın girişim, bir girişimi nasıl uygulayacağınızı, nasıl yöneteceğinizi, ne zaman değişim yapacağınızı ve koruyacağınızı gösterir. Böylece bir işe maksimum ivme kazandırır.

5 ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ VAR
İlk olarak girişimciler, her yerdedir. Bir iş kurmak için garajda çalışmanıza gerek yok. Önemli olan ortaya koyacağınız ürün ve hizmetin belirsiz dönemlerde bile bir ihtiyacı karşılayacak olması.

İkinci özellik, girişimcilik yönetimdir, yeni bir yönetim biçimidir.

Üçüncüsü, onaylanmış öğrenme. Girişimcilerin vizyonlarının doğru olduğunu test edecek, onaylanmış bilimsel verilere ihtiyacı var.

Dördüncü özelliği yap-ölç-öğren olarak adlandırıyorum. Yeni girişimin temel aktivitesi, fikirleri ürüne dönüştürmek, müşterilerin tepkilerini ölçmek, yön mü değiştirilecek yoksa aynı yolda ısrar mı edilecek, bunu öğrenmektir.

Beşincisi de inovasyon muhasebesi. Girişimin çıktılarını geliştirmek, kaydedilen ilerlemeyi ölçmek gerekiyor. İşte bunu inovasyon muhasebesi olarak adlandırıyoruz.

NEDEN POPÜLER OLDU?
Çünkü iş dünyası, bugün çok fazla belirsizliğin olduğu bir dönemden geçiyor. Bu da geleceği tahmin etme konusunu çok daha zorlaştırıyor. Şirketler yalın girişim metodolojilerini, sermayelerini verimli kullanmak ve insan yaratıcılığını daha etkili şekilde dengelemek için kullanıyor. Bu girişimcilere vizyonlarını uygulama devamlılığını sağlıyor.

YENİ ÜRÜN YARATMADAKİ FARKI
Girişimle ilgili her şey, onaylanmış öğretiyi başarmaktan geçer. Bu deneyim, bilimsel metotlara, temiz bir hipoteze dayandırılmalıdır. Bu hipotezin tahminleri gerçekte olması beklenene uygun olmalıdır. Ardından ampirik tahminler test edilmelidir. Sonra da ürün başarılı bir şekilde test edilmeli; özel müşterilere, çalışanlara denettirilmeli, ardından üretime başlanmalı. Zaman içinde ürün daha geniş çerçevede dağıtılır ve müşterileri tarafından oluşturulmuş, problemleri varsa çözümlenmiş bir ürün olur.

*BAŞARIDAN EMİN OLMAK MÜMKÜN MÜ?
Olağanüstü belirsizlik şartları altında üretkenliği neyin tetiklediğine dair çok az şey biliyoruz. Her bir yanımızı saran üretim süreçleri sayesinde yeni yaklaşımları test etmek için pek çok fırsatımız var. Bu testler nasıl yapılabilir? Örneğin ürün ve mühendislik ekiplerinden başlayarak, küçük fonksiyonlar arası takımlar kurulabilir ve farklı geliştirme yöntemleri kullanarak problemleri çözmeye çalışmalarını sağlayabiliriz. Açık doğru cevapları olan, örneğin iyi tanımlanmış soru veri bankasına sahip uluslararası programlama yarışmalarından alınabilecek problemlerle başlayabiliriz. Bu yarışmalar aynı zamanda değişik problemleri çözmek için ne kadar zamana ihtiyaç duyulacağına dair de bir baza sahip. Bunun için deneklerin bireysel problem çözme hünerlerini de açık bir şekilde oraya koyabiliriz. Ayrıca takımların gerçek verimliliği üzerindeki etkilerini test etmek için daha karmaşık ya da daha basit geliştirme platformları ve dağıtım kanalları seçerek en önemli husus olan devir süresini çeşitlendirebiliriz. Özellikle takımları, doğrulanmış öğrenmeden sorumlu tutmak için açık metotlar geliştirmek lazım.

Paylaş
  • gplus
  • pinterest

Yorum yap

Lütfen sorunun cevabını belirtilen alana yazınız *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.